Sernik ten zagościł u mnie na stole Wielkanocym
Jest delikatny i nie za słodki.
Przepis na tortownicę o średnicy 18cm
Gorąco polecam :)
(Sos to rozpuszczona czekolada z olejem)
Spód:
65g mąki tortowej
1 jajko M
5g kakao
30g cukru
15g oleju
Mniej niż pół łyżeczki proszku do piecz.
Masa serowa:
750g twarogu mielonego
3 jajka M (osobno
białka i żółtka)
130g margaryny
100g cukru
30g budyniu waniliowego
50g mąki ziemniaczanej
16g cukru wanilinowego
Skórka starta z 1 pomarańczy
Sok z ½ pomarańczy
Spód: Delikatnie ubić jajko, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 18cm wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą. Ułożyć w miarę równomiernie na spodzie
formy i wstawić do nagrzanego do 180°C
piekarnika na 10 minut. Odstawić do wystudzenia.
Masa serowa: Białka ubić na sztywną pianę, na końcu ubijając z cukrem
wanilinowym. Margarynę (w temp. pokojowej)
utrzeć z żółtkami i cukrem na jednolitą
masę. Do dużej miski odmierzyć
750g twarogu, dodać margarynę z żółtkami, budyń, mąkę ziemniaczaną, skórkę z pomarańczy i wymieszać. Następnie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i dokładnie ale delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do tortownicy z ostygniętym
spodem (nalać tyle żeby podczas wyrastania ciasta masa serowa się nie wylała). Zazwyczaj masy
zostaje jeszcze na dwie kokilki. Wstawić
do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec ok. 50 minut. Po pieczeniu wyłączyć piekarnik, i uchylić drzwiczki pozostawiając
sernik w środku. Po ostygnięciu sernik przechowywać
w lodówce.
Kocham serniki:D
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda, a jak musi smakować! :) ...
OdpowiedzUsuńSernik wygląda pycha:)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia:-) Widzę, że dechy odpowiednie już masz;-)
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie! podziel się :(
OdpowiedzUsuń