poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Delikatne pulpeciki w zielonym towarzystwie

Składniki na dwie porcje
1/2 brokuła
2 papierówki
2 łyżki jogurtu naturalnego
makaron ryżowy

2 piersi z kurczaka
45g kaszki kuskus
25g kaszy kukurydzianej
1 białko
mleko
sól
pieprz
mąka
1 crunchella

Zacznę od zielonej części:
Makaron ryżowy przygotowany według przepisu na opakowaniu
Ugotowane brokuły zblendowane z 1 papierówką łyżką jogurtu naturalnego (+ew. odrobina cukru)
Sosik podgrzany przed podaniem
na wierzchu mięta


Pulpeciki:
2 piersi z kurczaka pokroić w bardzo drobniutką kosteczkę,
i zostawić je pokrojone w miseczce z 1 białkiem kurzym i odrobiną mleka na ok. pół godziny,
po tym czasie posolić i popieprzyć
wsypać (surową) kaszkę kuskus ok.45g i kaszę kukurydzianą ok. 25g - zostawić min. na 5 minut,
Uformować kuleczki (ok. 20 sztuk) i obtoczyć je w mące,
delikatnie usmażyć na patelni z małą ilością oleju
następnie na patelnie dolać wody i dusić kilka minut

Pulpeciki podać na cebulkowej crunchelli


Smacznego:)))



7 komentarzy:

  1. pulpeciki wspaniałe i jakie zdrowe rzeczy na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na blogu podałam przepis w odpowiedzi na Twój komentarz :) Swoją drogą, ten makaron ze zblendowanymi brokułami wygląda całkiem apetycznie. Uwielbiam wszystkie zielone warzywa. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie. Coś dla mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. do ulubionych! wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm podoba mi się to zielone towarzystwo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mój talerz też chciałby mieć takie towarzystwo! ^^

    OdpowiedzUsuń