sobota, 14 lipca 2012

Jagodowo- jahodowe jagodzianki

Czyli nie zbyt słodkie bułki jagodowo-truskawkowe
truskawek w prawdzie niewiele bo tylko ok 1/2 na bułeczkę ale zawsze coś;)


Składniki:
100g mąki pełnoziarnistej żytniej
200g mąki pszennej tortowej
25g świeżych drożdży
1/4 szklanki oleju (mieszanka oleju kokosowego i jakiegoś innego)
1/4 szklanki cukru
1 całe jajko
1 żółtko i 1 białko (osobno)
1/2 szklanki mleka
troszkę jagód 


Drożdże wymieszać z łyżką cukru by drożdże stały się płynne 
i dodać 1/2 przygotowanego mleka (powinno być lekko ciepłe)
Odstawić do wyrośnięcia

Przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn jajko, żółtko, mleko. Troszkę wymieszać i wtedy dodać olej i następnie wyrabiać ręcznie aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk

Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.

Następnie podzielić ciasto na 3 części (można je wcześniej jeszcze delikatnie wyrobić)
uformować z każdego koło na środek wyłożyć jagody (+ truskawki)*
zamknąć ciasto w miarę szczelnie 
można teraz zostawić na parę minut ciasto w ciepłym miejscu
na koniec wypędzlować białkiem

piec w piekarniku przez ok. 20 minut w 180'C

*dla tych którzy lubią słodkie wypieki- można owoce posypać cukrem pudrem


 SMACZNEGO! :)


5 komentarzy:

  1. piękne! a mnie teraz też rośnie ciasto na jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyszły idealnie! ja bym jeszcze polukrowała te okrąglutkie Panie :>

    OdpowiedzUsuń
  3. wszędzie jagodzianki <3 muszę zrobić, wyglądają przepysznie :) skorzystam z przepisu w najbliższej wolnej chwili :D

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! poproszę na dzisiejsze śniadanie do kawy

    OdpowiedzUsuń
  5. jak ślicznie przyrumienione

    OdpowiedzUsuń