środa, 27 marca 2013

Babeczki orkiszowo-bananowe

Moje pierwsze zabawy nowym nabytkiem :)))
Nie jest to mistrzostwo świata ale im więcej będę ćwiczyć tym efekt będzie lepszy
Więc trzymajcie za mnie kciuki:)


Składniki:

Ciasto:
1 jajko
1 czubata łyżeczka cukru
mała szczypta soli
100g mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do piecz.
120g jogurtu naturalnego 0%
12g oleju kokosowego (w temp. pokojowej)
1 banan (ok. 100g)

Dodatki:
bita śmietana (- light)
rozpuszczona czekolada
ozdoby


Białko delikatnie ubić, dodać do niego cukier i żółtko i jeszcze chwilkę ubijać.
Przesiać mąkę, do niej dodać proszek, sól i wymieszać. Do sypkich składników dodać jajko, olej i jogurt. Wymieszać.
Banana rozgnieść widelcem, zostawiając przy tym bardzo malutkie drobinki banana (ładnie się odznaczają w cieście). Dodać banana do ciasta i zamieszać wszystko.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni
Ciasto rozdzielić na mniejsze porcje ( u mnie kokilki) i piec w piekarniku przez ok 30 minut.

Po ostygnięciu udekorować babeczki bitą śmietaną, czekoladą i kolorowymi kuleczkami :))))

Smacznego





5 komentarzy:

  1. Jakie cudowne! Aż szkoda jeść, choć kuszą :>

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam *-* o takich babeczkach mogę teraz pomarzyć bo nie mam wszystkich składników ,ale przepis zapisuję ;*

    OdpowiedzUsuń
  3. super fotki :) i jaka piękna stylizacja :) ćwicz ćwicz, trzymam kciuki :)

    OdpowiedzUsuń