A tak z okazji Wielkanocy i pierwszego dnia WIOSNY:))))
Ciasto:
200g mąki tortowej
150g schłodzonej margaryny
1 jajko
Szczypta soli
40g cukru
1 łyżka płaska mąki
ziemniaczanej firmy KUPIEC
30g płatków owsianych
górskich firmy KUPIEC
Skórka z połowy pomarańczy
Odrobina proszku do pieczenia
Wszystkie składniki szybko i dokładnie zagnieść.
Uformować w kulę i zostawić w lodówce na ok. 15 minut. Po tym czasie ciastem
oblepić formę do tarty (można rozwałkować). Wstawić do nagrzanego piekarnika do
200°C i piec aż delikatnie ciasto się zarumieni.
Masa:
100g ryżu białego
długoziarnistego firmy KUPIEC
Szczypta soli
Odrobina cynamonu
35g cukru(+15g podczas
parowania)
1 łyżeczka budyniu
śmietankowego
2 łyżeczki budyniu
waniliowego
Mały kubeczek śmietanki 30%
1 cukier wanilinowy
Do wody dodać odrobinę soli. Ryż gotować o 2-3 minuty
dłużej niż podano na opakowaniu. Następnie ugotowany i odcedzony ryż zmiksować
na jednolitą masę z cynamonem 35g cukru budyniem(proszkiem). Następnie w
kąpieli wodnej gotując ubijać stopniowo śmietankę z cukrem, cukrem wanilinowym
i masą ryżową. Miksować od najmniejszych obrotów aż do najwyższych przez kilka
minut. Gdy masa będzie dostatecznie gęsta wylać ją na ciasto i wyrównać.
Góra:
¾ tabliczki czekolady
mlecznej
1 łyżka oleju dyniowego
Pomarańcza
Kiwi
Czekoladę rozpuścić z olejem
w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę rozprowadzać łyżeczką po mazurku tworząc
kratkę. Owoce obrać i pokroić na talarki. Obłożyć nimi ciasto. Schłodzić w
lodówce.
Wygląda przepysznie! Chyba będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNic dziwnego, że ten mazurem zwyciężył w konkursie :) wygląda rewelacyjnie ;)
OdpowiedzUsuńNo ziomalko, nic dziwnego, że wygrałaś główna nagrodę:-))
OdpowiedzUsuń