czwartek, 21 marca 2013

Mazurek ryżowy


  A tak z okazji Wielkanocy i pierwszego dnia WIOSNY:))))





Ciasto:
Mazurek ryżowy
200g mąki tortowej
150g schłodzonej margaryny
1 jajko
Szczypta soli
40g cukru
1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej firmy KUPIEC
30g płatków owsianych górskich firmy KUPIEC
Skórka z połowy pomarańczy
Odrobina proszku do pieczenia
                Wszystkie składniki szybko i dokładnie zagnieść. Uformować w kulę i zostawić w lodówce na ok. 15 minut. Po tym czasie ciastem oblepić formę do tarty (można rozwałkować). Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec aż delikatnie ciasto się zarumieni.

Masa:
100g ryżu białego długoziarnistego firmy KUPIEC
Szczypta soli
Odrobina cynamonu
35g cukru(+15g podczas parowania)
1 łyżeczka budyniu śmietankowego
2 łyżeczki budyniu waniliowego
Mały kubeczek śmietanki 30%
1 cukier wanilinowy

                Do wody dodać odrobinę soli. Ryż gotować o 2-3 minuty dłużej niż podano na opakowaniu. Następnie ugotowany i odcedzony ryż zmiksować na jednolitą masę z cynamonem 35g cukru budyniem(proszkiem). Następnie w kąpieli wodnej gotując ubijać stopniowo śmietankę z cukrem, cukrem wanilinowym i masą ryżową. Miksować od najmniejszych obrotów aż do najwyższych przez kilka minut. Gdy masa będzie dostatecznie gęsta wylać ją na ciasto i wyrównać.

Góra:
¾ tabliczki czekolady mlecznej
1 łyżka oleju dyniowego
Pomarańcza
Kiwi

Czekoladę rozpuścić z olejem w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę rozprowadzać łyżeczką po mazurku tworząc kratkę. Owoce obrać i pokroić na talarki. Obłożyć nimi ciasto. Schłodzić w lodówce.


3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! Chyba będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nic dziwnego, że ten mazurem zwyciężył w konkursie :) wygląda rewelacyjnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No ziomalko, nic dziwnego, że wygrałaś główna nagrodę:-))

    OdpowiedzUsuń