piątek, 24 maja 2013

Szarlotka z tabasco

 Dzisiaj proponuję wytrawną a jednocześnie lekko słodką szarlotkę :)))



 Połączenie słodkiego i ostrego jest przykładem na to że przeciwieństwa się przyciągają ;D (na co dowód można znaleźć chociażby w fizyce, chemii czy życiu codziennym :) )



   Od pewnego czasu zastanawiałam się dlaczego czuję się źle. No i chyba znalazłam odpowiedź... Złe, nieregularne jedzenie... :((( Nie mówię tu o jedzeniu fast foodów, ale o zdecydowanie za małej różnorodności. Od dzisiaj to zmieniam i z uśmiechem na ustach mówię sobie:
* Minimum 3 posiłki dziennie - no matter what!
* 2 razy dziennie warzywka
* 3 razy w tygodniu sport
*Codziennie uśmiech na twarzy (i przydałaby się jeszcze pewność siebie)

Ha nie wydaje się to trudne prawda?:) Ale w codziennej pogoni nie ma czasu nawet pomyśleć o głodzie ani o tym żeby zrobić wartościowe zakupy :( Jednak zdrowie jest najważniejsze i zawsze trzeba jednak wygospodarować te kilka minut więcej na przyrządzenie czegoś pysznie zdrowego:)

ohhh wróćmy do szarlotki:)




Potrzebujemy:
200g mąki żytniej pełnoziarnistej
1 jajko
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
1/4 łyżeczki cayenne
1/2 łyżeczki majeranku suszonego
1,5 łyżeczki cukru
100g zimnej margaryny
1 łyżka jogurtu naturalnego

2 jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cukru
5g obranego imbiru
10-15 kropel tabasco



     Do mąki dodać wszystkie przyprawy. Następnie do mąki dodać pokrojoną w paski margarynę i jajko i szybciutko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki (małą część(można dodać 1 łyżeczkę cukru) lepiej zamrozić - będzie się łatwiej ścierało kruszonkę na tarce). Schłodzonym w lodówce ciastem wylepić dno i boki formy o średnicy 18cm. Widelcem porobić dziurki na spodzie. Piec przez 20 minut w 190-200 stopniach.

  Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małe cząstki. Wymieszać jabłka z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Imbir zetrzeć na małych oczkach lub bardzo drobno posiekać. Dodać imbir i tabasco do jabłek i dokładnie wymieszać.

  Po wyciągnięciu spodu ciasta z piekarnika wyłożyć masę jabłkową do formy i przykryć jabłka ścierając zamrożone ciasto na tarce. Wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.

Ciasto polecam podawać ciepłe :)))


3 komentarze:

  1. Gdy zobaczyłam tytuł posta powiedziałam "Uuu, wow", więc przepis robi wrażenie i chętnie spróbowałabym tej szarlotki. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. nie pomyślałabym, żeby użyć tabasco... genialne :) Ciekawa jestem jak smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba najpierw wolałabym jej spróbować u Ciebie;-) Ale wygląda pięknie:-)

    OdpowiedzUsuń