czwartek, 25 lipca 2013

Letnie szaszłyki

Składniki:
1/2 jabłka
1/3 cukini
1/4 buraka
1 marchewka
1 - 2 ziemniaki
ok. 5 pomidorków koktajlowych lub suszonych
czosnek

mieszanka sałat
wędzona ryba

Marynata:
100ml oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1 łyżeczka musztardy
sok z 1/3 cytryny
sól
pieprz 
sos Tabasco - 4 duże krople
świeża pietruszka - posiekana
kilka gałązek tymianku





Przygotowanie marynaty:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (z wyjątkiem tymianku). Odstawić do przegryzienia się smaków.


Jabłko, buraka, marchew, ziemniaka i pomidorki należy pokroić na mniejsze kawałki, a czosnek obrać.
Warzywa przełożyć do głębokiego talerza i wlać 3/4 przygotowanej marynaty - Odstawić na godzinkę do lodówki. Do reszty marynaty dodać 2 gałązki tymianku i również wstawić do lodówki.



Po godzinie można zacząć nabijać warzywa na patyczki od szaszłyków. Piec na grilu ( nie piec przy bezpośrednim kontakcie z ogniem!!!) Grill powinien się raczej żarzyć niż palić. Piec do miękkości szaszłyków.

Gdy warzywa dojdą, podawać razem z sałatą i pomidorkami skroplone uprzednio zrobionym sosem (marynatą), oraz z wędzoną rybą.



(Rybę można podzielić na kawałki i rozłożyć na sałacie w formie sałatki.)

 Na końcu ozdobić plasterkiem cytryny :)

Smacznego:)))))


1 komentarz:

  1. Świetne! Ja ostatnio robiłam tradycyjne z kurczakiem, cebulką i papryką, ale z dodatkiem ananasa :)

    OdpowiedzUsuń