½ dyni hokkaido
1 mała brzoskwinia
¼ małej cebuli
½ rabarbaru
1 kromka chleba
Przyprawa korzenna
Pieprz- sporo
Sól
Koperek
Mięta
3 łyżeczki cukru
Mini wafelki
Dynię obrać, i wyciągnąć pestki, pokroić. Wrzucić do wrzątku. Po 5 minutach dodać posiekaną cebulę i przyprawę do piernika. Gdy dynia będzie już miękka przyprawić solą, pieprzem i posiekaną miętą. Wymieszać. Ostawić by smaki się przegryzły. Rabarbar obrać pokroić i wrzucić do garnka z odrobiną wody, podgrzewać i dodać 1 łyżeczkę cukru. Gotować aż do rozwarstwienia się rabarbaru a następnie dodać do zupy. Na patelni usmażyć bez tłuszczu 1 pokrojoną kromkę chleba.
Zupę zmiksować (powinna być dosyć gęsta ale bez przesady), dodać brzoskwinię (bez pestki i skóry) i ponownie zmiksować. Wrzucić posiekany świeży koperek i max 2 łyżeczki cukru. Wymieszać. Wlać do miseczki przyozdobić grzankami i mini wafelkami.
uwielbiam dyniową zupę :) jest idealna na takie deszczowe i pochmurne dni. idealnie rozgrzeje od środka :)
OdpowiedzUsuńWpadam do ciebie dzisiaj na obiad;]
OdpowiedzUsuńTwoja zupa jest bardzo interesująca:)
mmm ta zupka musi być przepyszna! a te wafelki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńChyba coraz bardziej przekonuję się do zakupu dyni ;).
OdpowiedzUsuńoj, uwielbiam zupę z dyni!!
OdpowiedzUsuńnajpyszniej ją podpiec najpierw, jej smak się bardzo uwypukla :)
i jak dla mnie obowiązkowo gałka muszkatołowa i cynamon, chilli i sos sojowy, zawsze muszą być :D
nigdy za to nie łączyłam dyni z brzoskwinią i rabarbarem, jestem ciekawa tego połączenia :>
pięknie wygląda Twoja miska z tą zupą i grzaneczkami!
mniam <3
już nie mogę się doczekać aż mi dynia podrośnie i zrobię taką zupkę :)
OdpowiedzUsuńpysznie ją podałaś
na zupkę dyniową wybieram się w weekend do restauracji po rewolucji M. Gessler :)
OdpowiedzUsuńtaką zupkę zamawiam na chłodne dni! pycha!
OdpowiedzUsuńspróbowałabym:) wygląda pięknie:D
OdpowiedzUsuń